Den Orginale Nordhordlandbunad ytre (Kvinnebunad vinterbunad). Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Nordhordlandbunad ytre (Kvinnebunad vinterbunad)

Nordhordlandbunad ytre (Kvinnebunad vinterbunad)

Nordhordlandsbunad er en fellesbetegnelse for bunadene nord i distriktet i Hordaland. Inndelingen stammer fra prestegjeldene tidlig på 1800-tallet da fjorden var veinettet. Man skiller mellom indre og ytre Nordhordland, samt Masfjorden. Det finnes ulike typer kvinnebunad innenfor hvert område og man skiller gjerne mellom festbunad, vinterbunad og rekonstruerte bunader. 

Kvinnebunadene fra Nordhordland har delvis en direkte overgang fra folkedrakt til bunad, men var sterkt preget av "Nasjonalen" fra 1900-tallet og hadde derfor få variasjoner. Da Husflidslaget ble startet i 1974 begynte bunadsnemden å dokumentere gamle draktskikker fra 1800-tallet som viste at det hadde vært større varisjoner i de ulike områdene. Dette ville man tilbake til i festbunaden med det røde livet. Noe av det som skiller ytre Nordhordland festbunad fra de andre områdene er hodeplagget, samt mindre bruk av perler og bånd. 

Vinterbunaden som vises på bildet sto ferdig på slutten av 1930-tallet. Den har håndvevde bånd på livet, håndvevd forkle og brukes både i svart og mørk blå.

Den rekonstruerte grønntrøyebunaden fra 1984 er utarbeidet av Bunadnemda i Nordhordaland Husflidslag. Dette er en enklere bunad hvor det brukes lite sølv. 

Mannsklærne i Nordhordland var ute av bruk fra slutten av 1800-tallet til ca.1920. Bunaden tar utgangspunkt i draktskikken på 1800-tallet, men bærer preg av strømningene tidlig på 1900-tallet og de nasjonale normene om hvordan en bunad skulle se ut. Opprinnelig brukte man en rød vest, før man en periode varierte med flere vester utenpå hverandre. Bunaden har i dag en rød vest med et grønt stykke foran som gir illusjon av flere vester. Vesten fra ytre strøk er kantet med ullbånd, mens den indre kun har bånd på lomme og halsskjæringen. Masfjordbunad har likhetstrekk med indre områder, men skiller på trøyen.

Området ytre Nordhordland dekker øyene utover mot havet: Fedje, Austrheim, Radøy, Lindås, Meland, Askøy nord, Øygarden og deler av Osterøy med kystlinje.

dame kr. 29.350,-*

*Inkl. liv, stakk, forkle, bringeduk og belte. Skjorte og sølv kommer i tillegg.

herrE KR. 42.950,-*

*Inkl. vest, knebukse og trøye. Skjorte, sokker, sokkebånd og sølv kommer i tillegg.