Bunadsølv

Bunadsølv

Bunadsølv

Sølv som er sydd på plagg (f.eks lommelås, capespenner, knapper) må pusses med pusseklut dersom de ikke tas av plagget.

For løst sølv kan en enten bruke pusseklut, eller flytende sølvpuss og en myk babytannbørste. Skyll godt sølvet etter pussing. Hårtørrer er fint til tørking av sølvet. Pass på at det er helt tørt før du pakker det inn i plast og legger det bort til neste gang. Da holder sølvet seg fint lenger. (Gjelder ikke sølvbelter, som pga av garvesyren i læret bør oppbevares luftig). Klikk her for flere produkter innen oppbevaring og vask/stell. 

Bunaden

Bunaden

Bunaden

Bunaden skal oppbevares i en bunadpose av tekstil. Vi anbefaler bunadsposer i syrefri og ubleket bomull. Heng den fint opp, bruk god kleshenger som ikke ødelegger fasongen. Vi anbefaler kleshenger i cedertre som beskytter mot møll. 

Går det lenge mellom hver gang du bruker den, ta den ut og luft den av og til. Etter bruk: se over den før du henger den vekk. Tørk bort evt. flekker med en fuktig klut. Vi anbefaler Sitronrens.

Fjern alle flekker med Sitronrens. Trykk ut skum og massér inn på flekken. Tørk av alle såperester med en våt klut med en gang. Gjenta om nødvendig.


Tips! For best resultat, damp gjerne hele bunaden kvelden før du skal bruke den. Husk å bruke et fuktig og rent klede mellom strykejernet og bunaden.

Er det noe som må fikses på, som nesten løse knapper/hekter? Skulle bunaden vært sydd ut eller inn? Ta det med en gang, ellers glemmer du det og står der dagen du skal bruke den og ergrer deg over at du har glemt å gjøre noe med det.

Klikk herfor å sende en forespørsel til din nærmeste Norsk Flid Husfliden

Stryking av lin skjorte

Stryking av lin skjorte

Stryking av lin skjorte

Det finnes ingen enkel snarvei til en pent strøket bunadskjorte – det finnes ikke noe som heter strykefri lin, for de som skulle tenke den tanken.
Men noen råd er godt å ta med på veien:
Fukt skjorten lett, legg den sammen og putt den i en ren plastpose. La den ligge et par timer. Da har skjorten fått en jevn fuktighet som gjør at den blir lettere å stryke.

Vær tålmodig! Når du stryker inn mot piperynker, strekk litt i stoffet for å komme til inn mot rynkene.

Heng opp skjorten etter stryking, og la den henge til den er helt tørr. Da holder den seg glatt og fin mye lenger.

Bunadskjorter av lin

Bunadskjorter av lin

Bunadskjorter av lin

Har du kjøpt deg en verdifull bunadskjorte – sørg for å ta godt vare på den!
Generelt bør bunadskjorter vaskes for hånd. De krever skånsom behandling, riktig temperatur (maks 60 grader) og et nøytralt vaskemiddel. Vi anbefaler Sitronsåpe til å gni på gule flekker og deretter Sitronvask eller Såpespon til selve vaskingen i vaskebaljen.
I tillegg er det viktig å være raus med skylling. Dårlig skylling vil føre til at skjorten gulner etter hvert.
Vask alltid skjorten rett etter bruk. Ikke stryk den før du pakker den vekk, det fører bare til at den gulner. Legge den i en skjortepose av tekstil.  Klikk her for bunadsposer.

Hvis skjorten din alt er blitt gul: legg skjorten i en balje med lunkent vann. Gni de gule flekkene med Sitronsåpe. Hvis ikke det hjelper har vi erfart at Biotex hvitt er et effektivt hjelpemiddel, men husk å bruke skyllekar av stål (plastbalje med sterk farge kan avgi farge til skjorten), skyll godt, minst 10 skyllevann må til.

Trenger du ny bunadskjorte? Klikk her for vårt utvalg på nett. Kontakt din nærmeste butikk for et større utvalg til din spesifikke bunad.