Kristiansand og Mandal

Norsk Flid Husfliden i Kristiansand og Mandal

Vi ønsker dere et godt nytt år!

Vinteren inviterer til å trekke på seg de gode og varme plaggene. De gode tøflene fra oss er i 100% ull og gode å la føttene krype inn i etter endt dag. Pleddene likedan. De er, i tillegg til å sitte under, et smykke i stua eller godstolen. Vi bruker tøfler og pledd både hjemme og på hytta.  

En strikkegenser eller ulltrøye fra oss er laget med kjærlighet for det varige. Plagg du alltid vil ha, aldri kaster og alltid kommer tilbake til.

Strikking er i vinden, men er koseligst inne i varmen. Vi har garn, oppskrifter og strikketilbehør for både ferske og drevne strikkere. 

Du vil finne et utvalg av produkter som er håndplukket av oss, av høy kvalitet og et tidløst pent design. 

Vi er svært stolte av og glad i Vest- Agder bunaden! Det er for oss viktig å ivareta den lokale drakttradisjonen. Vi syr våre bunader basert på originale snitt, og stoffene vi bruker ligger så nært opp til originale kvaliteter som det er mulig for oss å komme. 

Vi vil at du som kunde skal føle deg trygg på at du anskaffer deg en bunad som er historisk riktig og som er tilpasset deg og dine mål gjennom personlig kontakt og høy sømteknisk kvalitet. 

Vi har snart 100 års erfaring og høy kompetanse. Vestagder Husflid driver kontinuerlig draktforskning og ønsker stadig å tilføye nye, historisk korrekte elementer til bunaden. 

Våre fokusprodukter er bunad, kunsthåndverk, garn, interiør, tekstil, klær og smykker.  

Velkommen til våre butikker i Mandal og Kristiansand. 

Gavetips

ILDHANE

Lysestaken Ildhane er det første produktet designet av Nedre Foss. Det norske designstudioet Nedre Foss har her laget en unik lysestake av sort støpejern. Lysestakens særegne form er inspirert av hanen – med sin flotte hale og rake holdning.

Det solide jernmaterialet GGG50 gjør at denne lysestaken kan brukes år etter år, uten at utseende eller kvalitet forringes. Jernet er pulverlakkert, noe som gir det en lekker finish.

Ildhanen tar seg like bra ut på en kommode som på stuebordet. Lysestakens minimalistiske og samtidig unike design, gjør at den passer fint inn både i moderne og klassiske settinger. Dette er en lysestake med identitet!

NEDRE FOSS COLLECTION

KR.660,-

Røros Tweed

Pledd, puter og sitteunderlag fra Røros Tweed

 

 • Norsk ull.
 • 100% norsk produksjon.
 • Tett samarbeid med Skandinavias ledende designere.
 • Stort utvalg av mønster og farger.

 

"Gjennom årene har Røros Tweed eksperimentert med norsk ull og utvikling av tekstilprodukter av høy kvalitet og design. Fabrikken har i mange år samarbeidet med ledende norske tekstilkunstnere. Røros Tweed er kjent for sine gardiner, møbelstoffer, pledd og tweed.

 I dag har Røros Tweed reorganisert sin produksjon for å møte utfordringene i den moderne tekstilindustri. Fabrikkens produksjon er nå konsentrert om pledd av høy kvalitet i 100% ren ny ull med design inspirert av den estetiske og kulturelle arv på Røros – og den fascinerende høyfjellsnatur",

Røros Tweed

Smykker

Hos oss finner du vakre, røffe og varige smykker designet og laget i Norge. 

Her ser du den nyeste serien fra Hillestad.

De populære Hillestadsmykkene lages på Hillestad i Agder hvor kunnskap og håndverk har gått i arv siden vikingtiden. Her lages reproduksjoner av tradisjonsrike bunadssøljer og flere norske kunstnere står bak designsmykkene. Hvert år blir det utviklet nye design, som støpes i sølv, tinn og bronse. 

Andre norske smykkeleverandører: Huldresølv og Sylvsmidja. 

Gavetips fra bunadsavdelingen

I vår bunadsavdeling finner du tilbehør som vil være den perfekte gave til den som liker bunad. 

Vi har det originale bunadstilbehøret som både tar vare på og fornyer din bunad. Et nytt silkesjal, bunadstøvletter eller et varmende bunadsjal gir deg ny-bunad-følelsen - og er en gave som varer. 

En bunad er en stor investering. Tar du godt vare på den, vil den være like fin i generasjoner. Vi har et stort utvalg i oppbevaringsartikler og andre varer som hjelper deg med å ta godt vare på bunaden din.

VÅRE FAVORITTER

Bestill gaver fra butikk i Kristiansand eller Mandal

 

 

Gi en hyggelig gave som varer!

Her kan du bestille noen av våre bestselgere

med priser fra rundt 200-lappen og oppover.

Du kan selv hente i butikk i Kristiansand eller Mandal eller vi kan sende gaven i posten til deg. 

Er du en bedrift kan vi også avtale levering dit du ønsker.

FINN GAVE HER

NORSK DESIGN OG VEST-AGDER BUNADER I SNART 100 ÅR

Vi har to butikker i Vestagder Husflid. Den ene ligger i Store Elvegate i Mandal og den andre ligger i Gyldenløves gate i Kristiansand. Vi har spesialisert oss på norsk design og bunader fra Vest- Agder.

Mye har forandret seg siden oppstarten i 1924, og vi har gjort endringer i takt med tiden, men vi er stolte av å bære tradisjonen med å sy Vest-Agder bunaden videre.

Vi ønsker å tilby varige produkter av høy kvalitet og har en genuin interesse for norsk design og norske husflids- og håndverkstradisjoner. Vi er opptatt av det som skapes i Norge, samtidig som vi byr på solid skandinavisk design og håndverk.

Se våre bunader

Bilde av Bunad fra Vest-Agder med rynkestakk

Bunad fra Vest-Agder med rynkestakk

Bilde av Bunad fra Vest-Agder med stripestakk

Bunad fra Vest-Agder med stripestakk

Bilde av Bunad fra Vest-Agder med plissestakk

Bunad fra Vest-Agder med plissestakk

Bilde av Brudepar fra Vest-Agder

Brudepar fra Vest-Agder

Bilde av Rekonstruert Vest-Agder drakt fra 1810

Rekonstruert Vest-Agder drakt fra 1810

Bilde av Mannsbunad fra Vest-Agder

Mannsbunad fra Vest-Agder

Bilde av Barnebunad fra Vest-Agder

Barnebunad fra Vest-Agder

Påkledningsfilmer

Våre rekonstruerte bunader

Den moderne mannen

Mannen var mer motepreget enn kvinnen. Typisk eksempel på det har vi i Martes brudedrakt fra Laudal, 1810. Drakten har sitt moderne snitt, empire liv men snørelivet har en gammelmodige 1700-talls mønstret silke. Kanskje er det en gammel kjole som har blitt klippet opp og sydd til nye deler? Jens Tønnesen sin garderobe er riktig så moderne, snittet er helt på plass og han har trykte bomullsvester. Under handelsblokaden som følge av Napoleonskrigen var ikke silke lenger så lett å oppdrive. Både i empire- og biedermeierperioden blir det dermed bomull som preger motebildet.

Bevart kvinnedrakt fra 1810

Da Marte Toresdatter Neset (1789- 1834) sto brud i Laudal i 1810, hadde hun på seg en drakt typisk for tiden. Drakten er tydelig preget av empirens mote, der en smal, lang siluett med høy livlinje var idealet. Martes brudedrakt er den eldste komplette drakten vi har i Vest- Agder og tilhører Olav Holmegaards samlinger på Vest- Agder- museet Mandal. 

Bevarte mannsklær 1820- 1840

Vi har et rikt draktmateriale fra vårt distrikt, og mye å velge mellom fra biedermeierperioden 1820- 1840. 

De bevarte plaggene vi har kopiert kommer fra gårder i Øyslebø og Søgne. 

Samlingen i Søgne har to bevarte trøyer som minner veldig om den som ble funnet i Øyslebø. Man kan undres over om stoffet kan være kjøpt fra samme rull? Den blå impoterte kleden er svært lik i trøyene. 

Typiske trekk for perioden og som vi ser igjen i trøyene er nedslagskrave, "fuglebryst", dobbeltspent, innsving i rygg og rynkete ermtopp. Vestene er korte som trøya, og den ene vesten har detaljerte messingknapper. Stoffet i vestene er av trykt bomull, trykt ull eller vevd ull. Buksene er høye i livet med smal klaff foran. De er sydd i bomull, lin eller ull. Den bevarte skjorta, som tilhørte Jens Tønnesen, er i lin. 

Mannsbunad fra 1820- 1840, rekonstruert

Det er valgt å bruke en sammensetting av draktdeler fra Øyslebø og Søgne. Rekonstruksjonen skal representere draktskikk fra hele Vest- Agder. Vi har kilder som tekst, maleri, fotografi og bevarte plagg. Bunaden har mange valgmuligheter på grunn av det brede utvalget av bevarte klær.

Kvinnebunaden og Mannsbunaden er nøyaktig rekonstruert med et tett samarbeid med Norsk Institutt for bunad og folkedrakt. De produseres i dag hos Vestagder Husflid. 

 

 

 

BUNADVELGER - Sett sammen din egen bunad

DAME      HERRE      1810

Med vår Bunadvelger kan du bestille din bunad og værE klar til neste 17. mai-feiring!

Kanskje er du usikker på hva du kan velge når du skal bestille bunad fra Vest-Agder? Med fem ulike stakker, ni ulike vester og et stort antall sjal og forkle å velge mellom, har vi uendelig mange kombinasjonsmuligheter. Da tror vi Bunadvelgeren kan hjelpe deg å få en oversikt og finne den bunaden som er riktig for DEG. Med vår Bunadvelger kan du enkelt lage din bunadsbestilling hjemmefra. Kort tid etter at du har sendt bestillingen blir du kontaktet av oss og vi avtaler veien videre. Lykke til!

Brosjyrer

Tips og råd

 

 

Når du har fått bunad er det mye som er nytt og det kan være vanskelig å huske hvordan alt skal snøres, festes og danderes. Derfor har vi laget noen filmer som kan hjelpe deg med følgende:

 • Påkledning av damebunad
 • Påkledning av herrebunad
 • Hodeplagg til bunaden
 • Snøring av vesten
 • Knytting av silketørkle i halsen
 • Fletting av hårbåndet

Se filmene nedenfor.

Du kan også se filmer om hvordan du vasker bunadsskjorta under "Stell av bunaden".

Stell av bunaden

Systua

 

En trapp opp fra butikken, så er du der. I systua. I det som for oss er det aller helligste.

De ansatte på systua har lang erfaring, mange med svennebrev i bunadstilvirkningsfaget og alle med stor kjærlighet for faget.

Her gjør vi klar materialpakker, klipper, syr og retter. Vi kvalitetssikrer hver eneste bunad som selges. Naturlig nok har vi et spesielt hjerte for de flotte bunadene fra Vest- Agder. Hver og en har en helt unik historie. Vil du ta del i historien vår?

Vi har laget flere filmer som viser produksjonen av bunadene våre. Se nedenfor. 

 

Filmer fra systua vår

Omsøm og tilpasning av bunaden

 

 

Passer bunaden din fremdeles?  

- Vi hjelper deg gjerne! 

På systua vår kan vi vurdere jobben som må gjøres med bunaden din og gi et prisoverslag. Hver jobb er unik og derfor er det fint om du tar med deg bunaden hit til oss slik at vi kan se den før en eventuell retting gjøres. 

Vi tar imot rettinger av bunader fra eget distrikt og andre deler av landet.
Ta kontakt med vår ekspertise for timebestilling. 

 

BUNADSSØLV

Norsk Flid Husfliden Mandal produktbilder-111.jpg
Norsk Flid Husfliden Mandal produktbilder-111.jpg

Vi har alt bunadssølvet du trenger til Vest-Agder bunaden. Du kan velge mellom Vestagder Husflids sølv (VAH) fra Hillestad, Helle Sylv AS eller Sylvsmidja, blankt eller oksidert sølv.

VAH sølvet vårt er laget spesielt for oss, av Hillestad AS på Dølemo. Sølvet er direkte kopi av gammelt draktsølv fra distriktet. 

SØLV TIL DAMEBUNAD:

- Halsknapp - Sprode - Sølje - Armknapper - Snørebånd - 10 eller 12 stk maljer - Vestespenne - 3 stk stakkeknapper - Lommekrok. Hvis du vil ha trøye trenger du: Trøyehekte - 2 stk små molteknapper. Til sjalet kan du velge - Sjalsnål. Til skoene kan du velge - Skospenner i sølv.

SØLV TIL HERREBUNAD: Mye av det løse sølvet er likt som til damebunaden.

- Halsknapp - Sprode - Armknapper - 12 store knapper til vesten - 12 store knapper til jakken - 3 små knapper til hver jakkemansjett - 5 flate knapper til bukseklaff - 3 små knapper - 2 buksespenner èn til hvert kne.

For prisliste se nedenfor.

Brosjyrer

Bunadstilbehør

 

Det finnes flere valgmuligheter innen sko, bunadsølv, silketørklær, ullsjal og hodepynt. Noe av tilbehøret hører til bunaden, mens noe annet kan suppleres etter hvert som man ønsker det. Vi gir deg gjerne råd om hvilke muligheter som finnes. Vi har også flotte bunadskniver til både dame og herrebunaden.

Mye av bunadsølvet vi selger er direkte kopi av gamle bevarte modeller og fås kun kjøpt hos Norsk Flid Mandal og Norsk Flid Kristiansand. Om du bor langt unna er det ingen problemer for oss å sende sølvet til deg.Vi gir deg gjerne veiledning om hva slags deler du trenger og hvordan de skal festes på bunaden. I bunadsavdelingen vår finner man byens beste utvalg av silketørklær. De vakre fargene i silketørklærne kan gi bunaden din det personlige preget du ønsker.

 Tilbehør til bunad er en gave som vil bli verdsatt og som er en glede å gi til den som går og ønsker. 

GAVE & INTERIØR

I vår butikk vil du finne et utvalg av produkter, håndplukket av oss, av høy kvalitet og tidløst pent design.

VI LEGGER VÅR FLID I Å PAKKE INN GAVENE FOR DEG.

 • KERAMIKK                                       
 • TRE
 • GLASS
 • TINN
 • SMIJERN
 • RESIRKULERTE MATERIALER

GARN & TILBEHØR

HÅNDARBEID HAR OPP GJENNOM TIDENE BETYDD MYE FOR MANGE. 

Heldigvis er det fortsatt sånn at vi finner en uvurderlig glede i vårt håndarbeid. Om du strikker, hekler, vever eller driver med en annen tradisjonsrik håndarbeidsteknikk hjelper vi deg så langt det lar seg gjøre.  

Strikkeinteressen i landsdelen vår er stor og vi ønsker å kunne imøtekomme både den erfarne, så vel som den uerfarne. Garn, pinner og oppskrifter på klassikere og nyheter finner du alltid hos oss. Om man ikke strikker selv eller har noen til å strikke for seg, har våre garnleverandører mange flotte maskinstrikkede plagg.  

Vi fører garn fra følgende leverandører:

RAUMA ULLVAREFABRIKK: Finull - Vams - 2-tråds Gammelserie - 3-tråds Strikkegarn - Baby Panda - Tumi - Mitu - Alpakka Silk - Tjukk Mohair - Iris - Puno - Plum - Inca - Pelini - Petunia - Sumatra - Pandora  

HILLESVÅG ULLVAREFABRIKK: Sølje - Vilje - Blåne - Tinde

SANDNES GARN: Tynn Silk Mohair - Double Sunday - Sunday - Lanett babygarn - Alpakka - Merinoull - Tynn Merinoull - Line - Tynn Line - KOS - Børstet Alpakka - Smart - Sisu 

DU STORE ALPAKKA: Sterk - Faerytale - Alpakka Wool

LANA GATTO: Lana Gatto Silk Mohair - Class 

MUUDLIVING: Strikkevesker og oppbevaring

HOUSE OF YARN: Knit Pro strikkepinner og strikkeutstyr

MAUDS MANUFAKTUR: Chiagoo strikkepinner

 

KLÆR & TILBEHØR

Vi setter kvalitet og naturlige materialer høyt når vi velger våre leverandører innen klær og tilbehør. Det er viktig for oss at klærne er produsert så nært som mulig, i naturfiber som ull og lin. Vårt ønske er at du som kunde kan finne noe du blir glad i og vil bruke lenge.

Her er våre leverandører;

KLÆR: Oleana - Rauma Collection - Dale of Norway - Gullfugl - Tyrihans - Femilet - Dalia - Æ Rainwear - One With Nature - Lille Lam - Nordic Kids  

SKJERF/LUER/VOTTER: Mariedal Design - Morild - Løvøens Lam - Tyrihans - OLEANA - Rauma Collection

VESKER:  Ultimo - MUUD - MyWalit

SMYKKER: Huldresølv - Hillestad - MARIE - SPOR Sylvsmidja - Nabben Brukskunst - Greetings From Norway

TØFLER: TOVA Shoes 

 

TEKSTILER

Det er utrolig mye spennende som skapes i Norge, akkurat nå. Norsk design har blitt et begrep og mangfoldet og kvaliteten blir lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt.  

Vi har også produkter fra solide kvalitetsprodusenter i Skandinavia for øvrig. 

Vi er stolte av å kunne tilby dere duker, løpere, pledd, tepper og skinn fra følgende leverandører;

 • Røros Tweed
 • TOVA
 • Klippan 
 • Spinnerigården i Grimstad
 • FRAM Oslo
 • Vevstua v/ Anne Merli
 • Växbolin
 • Ekelund
 • Lapuan Kankurit

 • Granberg Garveri

 • Lovely Linen by Kardelen

Kontakt oss

KRISTIANSAND
Telefon: 38 07 06 95
Epost: kristiansand@norskflid.no

MANDAL
Telefon: 38 27 29 00
Epost: mandal@norskflid.no

ÅPNINGSTIDER KRISTIANSAND
Hverdager: 10.00 - 17.00
Torsdager: 10.00 - 18.00
Lørdager: 10.00 - 16.00

ÅPNINGSTIDER MANDAL
Hverdager: 10.00 - 17.00
Torsdager: 10.00 - 19.00
Lørdager: 10.00 - 16.00

 

HER FINNER DU OSS

Gyldenløves gate 6a , 4611 Kristiansand
Instagram
Facebook

Store Elvegate 27, 4514 Mandal
Instagram
Facebook