Den Originale Den gamle Ringeriksdrakten. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Den gamle Ringeriksdrakten Se bilde av hele bunaden

Den gamle Ringeriksdrakten

Den gamle ringeriksdrakten kom som et resultat av Ringerikes Husflidsforenings beslutning om å finne fram til en verdig og stilriktig drakt for distriktet i 1935. Anledningen var at det skulle holdes en stor varemesse i Hønefoss.

Bakgrunnen for drakten fantes på Hesselberg gård i Norderhov hvor det finnes en del Odnæs-malerier fra 1774. Blant rokokkofigurene finnes en kvinneskikkelse i en helt annerledes drakt. Hun har stripete skjørt, ensfarget liv med lange ermer, medaljongåpning foran med mønstrete brystklut og skjorten er noe ringet i halsen. Denne kvinnefiguren og noen skjørteliv og brokadeluer fra samme tidsperiode, ble lagt til grunn da Ringeriksdrakten ble lansert.

Drakten er i oppbygningen preget av rokokkostilen. Livet skulle opprinnelig vært i blomstret silke, men da et passende stoff ikke var mulig å få tak i, ble det enighet om å bordere små blomster på et ensfarget, grønt stoff. Blomsten ble tatt fra et gammelt silketørkle fra Vestern gård. Opprinnelig skulle livet ha lange ermer, men liv uten erme med hvit skjorte inni, ble raskt den mest populære. Drakten ble sydd både i bomull og ull, men sys nå kun i ull.

Ringeriksdrakten ble veldig populær de første årene. Både på skolene og i hjemmene ble det vevd, sydd og brodert for å skaffe seg Ringerikes første bunad. Ellen Hals og Gunhild Christensen var de som sto i spissen for arbeidet. Bunaden er også en populær barnedrakt.

Den gamle ringeriksdrakten broderes i Norge. Drakten monteres og tilpasses i Hønefoss. Livet har håndsydde spilesømmer i ryggen.

Den grønne vesten har vanligvis broderte blomster i gylne farger, men kan også broderes med rosa/lyseblå blomster eller røde/blå blomster. Den røde vesten har ikke broderier, men sys i kallemank med vevde blomster. Blomstenes plassering avhenger av hvordan stoffet klippes. 

Til det grønne livet med gylne blomster er det vanligst å bruke et tilhørende bomullssjal i da samme fargene. Til de andre livene er det vanlig å bruke frynsede silkesjal.

 

Se sølv og annet tilbehør til Gammel Ringeriksdrakt her

 

Kr. 30.635,-*

* Med grønn brodert vest, ferdig brodert, montert og tilpasset. Inkl. veske (uten veskelås), lue og oppbevaringsett. Sølv, sko, sjal og skjorte kommer i tillegg.

 

KR. 32.379,-*

* Med rød vest i kallemank, ferdig montert og tilpasset. Inkl. veske (uten veskelås), lue og oppbevaringsett. Sølv, sko, sjal og skjorte kommer i tillegg.