NORSK FLID HUSFLIDEN Hønefoss

Velkommen  til oss i Norsk Flid Husfliden Hønefoss!

Vår bunads-, garn-, interiør- og gavebutikk finner du i Storgata 8, rett over gata for Kulturhuset Fengselet. Vi har spesialisert oss på kvinnebunader fra Ringeriksregionen, og produserer disse selv. Vi leverer også bunadene våre gjennom alle Norsk Flid Husflidens butikker.  Vår kompetanse er bygget opp gjennom mange tiår, og vi legger vekt på at du skal få den gode følelsen av ekthet og tilhørighet ved å eie og bruke en vakker bunad. Fordi kjøp av bunad er noe svært personlig, bestreber vi oss på å yte deg personlig sørvis og tett oppfølging helt til du er en tilfreds og stolt bærer av din nye bunad. Vi har også bunader for barn.

Hos oss finner du i tillegg til bunad, alt av aktuelt tilbehør som sko, sølv, sjal, strømper, oppbevaring osv. Vi gir deg gjerne råd på hvordan du skal bevare og ta hånd om ditt bunadsplagg på best mulig måte.

Vi syr gjerne om din bunad hvis den er blitt for stor eller for liten.

Les mer om våre lokale bunader her.

Ønsker du å få sydd en bunad fra et annet sted i landet hjelper vi deg gjerne med dette gjennom vårt kontaktnett i Norsk Flid Husfliden med 31 butikker - kjeden vi er medlem av.

I butikken vår har vi en stor garnavdeling med et bredt utvalg av garnkvaliteter til håndstrikk, hekling og veving. Vårt utvalg av mønstre er stort og variert, fra plagg til voksne, barn og interiørprodukter for hjemmet, hytta eller båten.

Våre ansatte har lang erfaring og kan tilby deg veiledning innen det meste av alt håndarbeid.

Vår gavebutikk har et bredt sortiment av interiør- og gaveartikler, samt klær og tilbehør. Utvalget forandrer seg selvsagt i takt med trendene, men vi legger vekt på norske tradisjoner og norsk/skandinavisk design i vareutvalget.

Er du interessert i mer om våre nyheter og varer i vår butikk, så følg oss på Facebook/Norsk Flid Husfliden Hønefoss, og strikkeforumet Strikkorama.

 

Bunader - sydd for våre generasjoner

KOm tettere på våre bunader

Kom gjerne innom vår butikk og systue i Storgt. 8.
Vi hjelper deg gjerne med prøving og gir deg gode tips og råd.

Velkommen!

Våre lokale bunader

Bilde av Den gamle Ringeriksdrakt

Den gamle Ringeriksdrakt

Bilde av Ringeriksbunad

Ringeriksbunad

Bilde av Ådalsbunaden

Ådalsbunaden

Bilde av Hønefossbunaden

Hønefossbunaden

Nyheter

Bilde av Hønefoss

-Endelig har vi en mannsdrakt!

Norsk Flid i Hønefoss har overtatt rettighetene til å produsere og selge mannsdrakten Irene Qvan designet til byjubileet i 2002.

 

Tekst og foto: Henning Log

-Dette er virkelig stort for oss. I mange år har kundene etterspurt en mannsdrakt, men vi har ikke hatt noe å tilby. Avtalen vi har inngått med Irene Qvan markerer slutten på ventetida, sier May Venke Sem-Jacobsen, daglig leder av Norsk Flid Husfliden i Hønefoss.

Forespurt
I 2002 feiret Hønefoss sitt 150 års-jubileum. I forbindelse med jubileet ble den lokale designeren og syersken Irene Qvan spurt om å designe en «jubileumsdrakt». Nå ble det ikke noe av det offisielle prosjektet, men Irene Qvan fortsatte på egenhånd og designet drakten som nå er overdratt til den lokale Husfliden.
-Inspirasjonen hentet jeg fra norske bunader generelt. Men noe av det viktigste for meg var å tenke: «Hva vil en mann føle seg konfortabel med i forbindelse med 17. mai, bryllup osv.?» Jeg håper og tror at jeg lyktes med å finne svar på det spørsmålet, for dette skal være en drakt som alle kan bruke, smiler Irene. De første årene sydde  hun draktene på bestilling.
-Men nå har den vært ute av markedet en stund. Derfor er det veldig moro for oss å kunne sette i gang produksjon av denne flotte drakten sier May Venke.

Denne gangen blir det ikke målsøm. Norsk Flid i Hønefoss har fått en produksjonsavtale med Frislid, som vil sy drakten på sin fabrikk.
-Vi mener at Frislid er et godt valg. De holder høy kvalitet og leverer veldig fint arbeid, sier May Venke.

Man kan velge mellom lang bukse eller nikkers, og vesten kan leveres i fire farger; rød, blå, gul og grønn, i nyanser som står fint til våre lokale kvinnebunader. I husflidsbutikken i Hønefoss får man også alt av tilbehør som måtte ønskes til drakten.

Rask levering
Når vi snakker konfeksjonssøm, snakker vi også kort leveringstid. De aller første draktene i forskjellige størrelser, kommer inn til butikk i andre halvdel av april. Etterhvert så vil vi kunne bestille fortløpende, sier en godt fornøyd May Venke Sem-Jacobsen.


Bilde av Hønefoss

Lokale strikkemønstre

Vi har mønster og garn til mange forskjellige lokale strikkeplagg. Velkommen innom for en prat! :)

Hønefossgenseren. Kan strikkes i valgfrie farger til herre, dame og barn. Det finnes også mønster til lue og votter med samme motiv. 

 

Ådalsgenseren. Finnes i herre-, dame- og barnestørrelse.

 

Ringeriksvotten. Med galgefurua og teksten KooE (= ringer i KE = Ringerike).

 

Ringeriksstrømpa.

Bilde av Hønefoss

furustakken - spesielt designet for ringerikes husflidsforenings 75-årsjubileum

Harald Hårdråde. Olav den Hellige. Sigurd Syr. Halvdan Svarte. Alle disse var store, norske sønner og menn, som vokste opp på Ringerike. Som alle andre tingsteder hadde også Ringerike sitt eget rettersted, kalt Tandbergmoen. Her finner du Galgefurua, som var treet den dødsdømte ble hengt i. I dette treet finner du fremdeles i dag jernklaven som tauet ble festet i.

Furustakken er designet av May Venke Sem-Jacobsen, som du til daglig treffer bak disken hos Norsk Flid Husfliden på Hønefoss. Blusen er designet av Else Østby. Furustakken får du kjøpt både ferdig sydd og som materialpakker. Ønsker du å sy selv, tilbys det kurs som du kan delta på. Til Furustakken finnes også en bolero, designet av Guro Hildisch, på oppdrag fra Norsk Flid Husfliden på Hønefoss. Hun lager også denne boleroen på bestilling. Dersom du ønsker å strikke selv, får du mønster og garn hos Norsk Flid Husfliden på Hønefoss.


Bilde av Hønefoss

 

Til Husflidens og Ringerikes husflidsforenings 75 års jubileum i 2005 ble det bestemt å lage en egen stakk. May Venke Sem-Jacobsen designet og laget stakken med Galgefurumotivet på lommen. Else Østby har designet blusen.

Ringerike er stedet for Norgeshistoriens begynnelse. Her vokste Harald Hårdråde opp, likeså Olav den hellige, Sigurd Syr og Halvdan Svarte. Sistnevnte er forøvrig er hauglagt ved Stein gård, på Steinsletta
sør for Hønefoss. Sagnet sier at han etter sin død ble delt i fire, hvorav en av delene ligger her,
i Halvdanshaugen. 

Som alle andre tingsteder hadde også Ringerike sitt rettersted, Tandbergmoen. Her står den dag i dag Galgefurua. Som navnet røper, var dette treet hvor den dødsdømte ble hengt. I treet finnes
ennå selve jernlaven som tauet ble festet i. 

Selve furu-motivet ble brukt av Sara Moe, som i 1927 laget en Ringeriksgenser med to galgefuruer på brystet. Guro Hildisch har siden bearbeidet idéen og produserer nå Ringeriksgenseren.

Til Furustakken er det også laget en bolero. Den er designet av Guro Hildisch, Røyse, på oppdrag fra Norsk Flid Husfliden Hønefoss SA. Hun lager den også på bestilling fra butikken, eller du kan strikke den selv. Mønster og garn får du også kjøpt i butikken.

Furustakken er designet av May Venke Sem-Jacobsen,
Hønefoss. May Venke er til daglig å finne bak disken på Norsk Flid Husfliden
Hønefoss. Furustakken kan du få kjøpt enten ferdig sydd, eller du kan sy den
selv. Materialene får du kjøpt i butikken vår.

 

Foto: Bjørn Erik Sem-Jacobsen

Inspirasjon fra vår nettbutikk

Besøk vår nettbutikk her ››