Den Originale Bunad fra Vest-Agder med plissestakk. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Bunad fra Vest-Agder med plissestakk Se bilde av hele bunaden

Bunad fra Vest-Agder med plissestakk

Til Vest-Agder-bunaden kan man velge mellom tre stakker: stripestakken, plisséstakken
eller rynkestakken. Alle de tre stakketypene ble brukt av kvinner i Vest-Agder omkring 1850.
Stakken har høyt liv, den sitter ikke i livet, men henger noen centimeter over. En vevd sele under snørelivet holder stakken oppe. Selen er festet i stakken med knapper – en bak og to foran. Bak går stakken opp i en spiss der knappen sitter.

Plisséstakken er i sort ullstoff. Stakkestoffet er lagt i små folder som er presset slik at de tåler både fukt, press og slitasje. Foran har stakken et glatt forstykke. Nederst på
stakken er det påsydde bånd. Man kan i dag velge mellom fire ulike båndkombinasjoner

Når jentene stod brud i Vest-Agder, kunne de velge mellom Stripestakk, Rynkestakk eller Plisséstakk. Den plisserte ble sett på som den gjeveste. I «Gamle bunader fra Vest-Agder» fra 1929, beskrives deler av den gamle brudeskikken på denne måten: «Ingen av brufolke maatte leggja av seg nokonting av brurestasen fyrr etter klokka 12. Helst skulde brur og brudgom dansa brurevalsen naar soli rann. Var det stille brudlaup, so skulde dei standa hand i hand og sjaa soli rann. Fekk dei daa set soli, varsla det alt godt».

Denne bunaden blir sydd hos Norsk Flid Husfliden i Mandal og Kristiansand.

 

Kr. 54.195,-*

* Inkl. plisséstakk m/3 bånd, damaskvest, brudeskjorte, bomullsforkle m/plissé, lomme og maskinvevd sele. Hodeplagg, sølv, understakk og tilbehør kommer i tillegg.