Den Originale Nordhordland indre festbunad. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Nordhordland indre festbunad Se bilde av hele bunaden

Nordhordland indre festbunad

Nordhordlandsbunad er en fellesbetegnelse for bunadene nord i distriktet i Hordaland. Inndelingen stammer fra prestegjeldene tidlig på 1800-tallet da fjorden var veinettet. Man skiller mellom indre og ytre Nordhordland, samt Masfjorden. Det finnes ulike typer kvinnebunad innenfor hvert område og man skiller gjerne mellom festbunad, vinterbunad og rekonstruerte bunader. 

Kvinnebunadene fra Nordhordland har delvis en direkte overgang fra folkedrakt til bunad, men var sterkt preget av "Nasjonalen" fra 1900-tallet og hadde derfor få variasjoner. Da Husflidslaget ble startet i 1974 begynte bunadsnemden å dokumentere gamle draktskikker fra 1800-tallet som viste at det hadde vært større varisjoner i de ulike områdene. Dette ville man tilbake til i festbunaden med det røde livet. Noe av det som skiller indre Nordhordland festbunad fra de andre områdene er hodeplagget og bruk av spennestol. Et særtrekk for de indre områdene er at bunaden alltid har bånd på skuldrene.

Den mørke bunaden med kvaratrøye var ute av bruk en periode og ble tatt opp igjen i bruk på 1950-tallet. Den har håndvevde bånd på trøyen, håndvevd forkle og brukes både i svart og mørk blå.

Mannsklærne i Nordhordland var ute av bruk fra slutten av 1800-tallet til ca.1920. Bunaden tar utgangspunkt i draktskikken på 1800-tallet, men bærer preg av strømningene tidlig på 1900-tallet og de nasjonale normene om hvordan en bunad skulle se ut. Opprinnelig brukte man en rød vest, før man en periode varierte med flere vester utenpå hverandre. Bunaden har i dag en rød vest med et grønt stykke foran som gir illusjon av flere vester. Vesten fra indre strøk har mønster på kraven, mens den ytre er kantet med ullbånd. Masfjordbunad har likhetstrekk med indre områder, men skiller på trøyen.

Indre Nordhordland strekker seg fra Osterøy, Arna, Stamnes og Vaksdal gjennom Åsane og inn til byen. 

dame fra kr. 39.100,-*

*Inkl. liv med perler, stakk, forkle, bringeduk og belte. Skjorte og sølv kommer i tillegg,

herre kr. 44.350,-*

*Inkl. vest, knebukse og trøye. Skjorte, sokker, sokkebånd og sølv kommer i tillegg,