Den Originale Tromsbunaden for kvinner. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Tromsbunaden for kvinner Se bilde av hele bunaden

Tromsbunaden for kvinner

I gjennom snart 40 år har Tromsværingen hatt sin egen bunad, utarbeidet av bunadsnemden til Troms Ungdomsfylking og presentert i 1973. Litteratur, fotografier og enkelte gamle tekstiler dannet grunnlaget for utformingen av en bunad for hele Troms fylke. I Anna Grostøls samlinger av hjemmevevde stoffer ble det funnet en gammel prøve fra Bjarkøy, og på dette grunnlaget ble stakkestoffet vevd. Stoffsamlingen er i dag på Tromsø Museum. Fasongen har stakken fått etter en brudedrakt fra Tranøy på Senja, sydd rundt midten av 1800-tallet. I tidligere tider var det vanlig å bruke silketørklær i halsen. Disse ble gjerne gitt som hjemkomstgave til kjæreste, søster eller kone når mannen kom hjem fra sjøen.
En Tromsbunad er ikke bare en Tromsbunad. Du kan velge mellom 4 forskjellige vestefarger en dyp rød med gull, en rød med gull, en rød/rød og en gylden. Stakk og forkle er den samme til alle varianter men skjorten i lin kan være ubleket eller bleket. På hodet bærer en enten skaut eller lue, det er ikke knyttet sivilstatus til hvilket hodeplagg som skal brukes, det kan du velge helt fritt.


Det finnes like mange historier om Tromsbunaden som det finnes Tromsbunader. Din historie begynner den dagen du bestemmer deg. Vi syr alle Tromsbunadene våre for hånd og med hjerte i vår lokale systue i Tromsø.

Kr. 35.950,- *

*Inkl. stakk, vest og forkle. Skjorte, hodeplagg, halskryss, cape og sølv kommer i tillegg.