Den Originale Hardanger Kvam . Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Hardanger Kvam Se bilde av hele bunaden

Hardanger Kvam

Hardangerbunad er en samlebetegnelse på bunader fra de ulike bygdene i Hardanger. Draktskikken hadde eldre trekk med lokale særpreg som sammen med Dronning Maud sitt bruk og tidlig turisme gjorde den svært populær. Mot sluten av 1800-tallet ble kirkeklærne fra Hardanger kilden til vår nasjonaldrakt som ble kalt "Nasjonalen". Kvambunaden brukes i Strandebarm, Norheimsund, Øystese og Ålvik. Det er denne bunaden mange forbinder med "Nasjonalen" selv om den hadde variasjoner ulike steder i landet. 

Kvinnebunaden har vært i ubrutt tradisjon og kalles i dag Hardanger festbunad. Den har rødt liv med sned og hvitt forkle. Det er vanlig å få belte og fangbånd når man konfirmeres. Hodeplagget og stølebelte skiller den ugifte jenta fra kona og det sies også generelt at jentene ikke skal pynte seg så mye som konene. 

Vinterbunad blir også brukt flere steder i Hardanger. (se eget bilde)

De tradisjonelle mannsklærne har vært ute av bruk en periode i Hardanger, men med godt bevart kildemateriell ble bunaden tatt i bruk på 1920/1930-tallet. Draktskikken midt på 1800-tallet var forbilde for bunaden, og man ser både trekk fra Rokokko- og Empirstil selv om mange skreddere og ulike tidsperioder har satt sitt preg på bunaden. I Kvam ser man mer grønne vester enn i resten av Hardanger og skillet går mellom Norheimsund, Øystese og Ålvik hvor man bruker grønn vest med tofargede sokker, og rød vest som man finner i Jondal og Tørvikbygd.

 dame FRA kr. 30.200,-*

*Inkl. liv, stakk, forkle, bringeduk og belte. Skjorte og sølv kommer i tillegg.

herrE KR. 57.950,-*

*Inkl. vest, knebukse og trøye. Skjorte, sokker, sokkebånd og sølv kommer i tillegg.

Disse bunadene blir sydd hos Norsk Flid Husfliden Bergen.