Den Originale Bunad fra Vest-Agder med stripestakk. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Bunad fra Vest-Agder med stripestakk Se bilde av hele bunaden

Bunad fra Vest-Agder med stripestakk

Til Vest-agder-bunaden kan man velge mellom tre stakker: stripestakken, plisséstakken eller rynkestakken. Alle de tre stakketypene ble brukt av kvinner i Vest-agder omkring 1850. Stakken har høyt liv, den sitter ikke i livet, men henger noen centimeter over. En vevd sele under snørelivet holder stakken oppe. Selen er festet i stakken med knapper – en bak og to foran. Bak går stakken opp i en spiss der knappen sitter. Stakkene er side, men ikke sidere enn at man lett kan bevege seg i dem. 

Stripestakken er i tykt sort ullstoff med tynne striper. Man kan i dag velge mellom tre ulike fargekombinasjoner.

Stripestakken var høytids- og festdrakt for de unge kvinnene, men gifte kvinner brukte den også ved mindre høytidelige anledninger. Det finnes også eksempler på at denne stakken ble brukt til brudedrakten. Draktmaterialet ble samlet inn fra Vest-Agder i begynnelsen av dette århundret. I tillegg intervjuet man eldre mennesker for å få et bedre innblikk i draktskikken i området. Dagens kvinnebunad har sin opprinnelse i perioden 1830-1870. Det gikk klart fram av det man fant at Sørlandet har hatt god tilgang på fine utenlandske stoffer til livene. Både kallemank og silkedamask har vært i bruk.

Kr. 54.450,-

*Inkl. stripestakk, trykt kledevest, linskjorte, ulldamaskforkle, maskinvevd sele, Midtbø sjal og lomme. Hodeplagg, sølv, understakk og tilbehør kommer i tillegg.