Den Originale Bunad fra Vest-Agder med stripestakk. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Bunad fra Vest-Agder med stripestakk Se bilde av hele bunaden

Bunad fra Vest-Agder med stripestakk

Til Vest-Agder-bunaden kan man velge mellom tre stakker: stripestakken, plisséstakken eller rynkestakken. Alle de tre stakketypene ble brukt av kvinner i Vest-Agder omkring 1850. Stakken har høyt liv, den sitter ikke i livet, men henger noen centimeter over. En vevd sele under snørelivet holder stakken oppe. Selen er festet i stakken med knapper – en bak og to foran. Bak går stakken opp i en spiss der knappen sitter.

Stripestakken er i tykt sort ullstoff med tynne striper. Man kan i dag velge mellom tre ulike fargekombinasjoner.

Stripestakken var høytids- og festdrakt for de unge kvinnene, men gifte kvinner brukte den også ved mindre høytidelige anledninger. Det finnes også eksempler på at denne stakken ble brukt til brudedrakten. Draktmaterialet ble samlet inn fra Vest-Agder i begynnelsen av dette århundret. I tillegg intervjuet man eldre mennesker for å få et bedre innblikk i draktskikken i området. Dagens kvinnebunad har sin opprinnelse i perioden 1830-1870. Til stripestakken brukes ikke det broderte forkledet, men man kan velge mellom lin, silke, bomull og ulldamask.

Denne bunaden blir sydd hos Norsk Flid Husfliden Mandal og Kristiansand.

 

Kr. 50.850,-

*Inkl. stripestakk, trykt kledevest, linskjorte, ulldamaskforkle, maskinvevd sele, lomme og Midtbø sjal. Hodeplagg, sølv, understakk og tilbehør kommer i tillegg.