Den Originale Bunad fra Vest-Agder med rynkestakk. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Bunad fra Vest-Agder med rynkestakk Se bilde av hele bunaden

Bunad fra Vest-Agder med rynkestakk

Til Vest-agder-bunaden kan man velge mellom tre stakker: stripestakken, plisséstakken eller rynkestakken. Alle de tre stakketypene ble brukt av kvinner i Vest-agder omkring 1850. Stakken har høyt liv, den sitter ikke i livet, men henger noen centimeter over. En vevd sele under snørelivet holder stakken oppe. Selen er festet i stakken med knapper – en bak og to foran. Bak går stakken opp i en spiss der knappen sitter.

Rynkestakken er i sort ullstoff. I livet er stakkestoffet lagt i små runde rynker. langs nedre kant er det påsydde bånd, og man kan i dag velge mellom tre ulike kombinasjonsmuligheter. 

Rynkestakken var høytidsstakken, men den plisserte stakken har fra gammelt av vært holdt for å være den gjeveste og ble brukt til bryllup og andre store anledninger. Alle stakkene har understakk, og det het at den skulle være så pent sydd at den kunne vises frem til hvem som helst.

Kr. 52.100,- *

* Inkl. rynkestakk, damaskvest, linskjorte, maskinvevd sele, Skjævesland sjal, Skjævesland forkle og lomme. Hodeplagg, sølv, understakk og tilbehør kommer i tillegg.