• Hvordan bestille
  • Vår produksjon
  • Kvalitetsgaranti
  • Spørsmål og svar
  • Oppbevaring og vedlikehold

Alle våre 145 bunader er tilgjengelig for bestilling, prøving og henting i alle våre butikker. Du bestiller, tar mål til- og henter din bunaden i den butikken som passer deg best. Produksjonen av hver enkelt bunad gjøres i den lokale systua som er spesialist på den bunaden du velger. 

 
Du kan også bestille prøving til din nye bunad her på nett eller kontakte nærmeste butikk for spørsmål.

Den originale bunaden fra Norsk Flid Husfliden

Norsk Flid Husfliden er landets ledende produsent og distributør av bunad. Vi syr de aller fleste av Norges registrerte og dokumenterte bunader, og tilbyr disse i alle våre butikker over hele landet. Når du kjøper en bunad hos oss, kan du være sikker på at du kjøper en original bunad. Det vil si at den er laget 100% i tråd med det som til enhver tid gjelder for hver enkelt bunad. Dette gjelder også alle materialvalg. 


Vi bruker utelukkende materialer fra anerkjente tekstilleverandører som tilfredsstiller våre strenge kvalitetskrav innen bunadsproduksjon. All vår produksjon er basert på førsteklasses håndverk og den spesialkunnskapen rundt bunadssøm som er utviklet gjennom generasjoner i våre systuer landet rundt.

En investering for livet

En bunad fra Norsk Flid Husfliden er sydd spesielt for deg. Den kan justeres og tilpasses for å passe deg perfekt gjennom hele bunadens levetid.
Vi er alene om å kunne gi en kvalitetsgaranti på våre bunader. Vår kvalitetsgaranti gir deg den tryggheten du bør kunne forvente når du kjøper et unikt plag som skal følge deg gjennom livets små og store begivenheter

En bunad fra Norsk Flid Husfliden er et unikt stykke håndverk, skapt for å vare i generasjoner. Vår strenge kvalitetsgaranti gir deg en trygghet vi er alene om å kunne tilby. Alle våre bunader er laget for å kunne tilpasses brukeren over tid.


  • Alle våre bunader er sydd- eller kvalitetskontrollert av lokale spesialister på bunaden
  • Alle våre bunader er sydd i henhold til gjeldende dokumentasjon for bunaden
  • Vi benytter utelukkende kvalitetsmaterialer i våre bunader fra leverandører som har vært gjennom vår kvalitetskontroll

Oppbevaring og stell av bunaden din

Etter bruk har bunaden godt av å henge og lufte seg over natta, slik at den kvitter seg med lukt og fukt. Deretter skal du henge den inn i bunadsposen for å unngå møll.

Kvinnebunader:
De fleste kvinnebunader har tunge stakker og skal derfor sjelden henge i hel lengde. Ved montering sys det hemper på innsiden av bunaden i sammensyingen mellom stakk og liv. Ved opphengning vrenges livstykket med innsiden ut og brettes ned over stakken. Hempene tres deretter på kleshengeren. Slik blir belastningen minst på stoffet og du sørger for at bunaden holder seg pen.

Mannsbunader: 
Bukse/nikkers henges over tverrstaget på hengeren sammen med halstørkle, hosebånd og bukseseler. Vest og jakke henges over. 

Silketørkler/hosebånd/ullstrømper/annet tilbehør i ull/silke, anbefales oppbevart sammen med skjorte i lukket pose eller i bunnen av bunadsposen.


Dersom du oppdager at du har fått møll i bunaden din anbefales det at du legger bunaden i fryseren i ett døgn for å drepe møllen. Deretter lufter du bunaden som vanlig og henger den inn i bunadsposen – tett godt igjen-
Behandles bunaden riktig vil den være til glede og nytte for flere generasjoner brukere.


Oppbevaring og stell av bunadsskjorte:

Våre skjorteposer er designet og utviklet i henhold til retningslinjer fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt og produsert i 100% syrefri og ubleket bomull.
Vask skjorta rett etter bruk i henhold til anvisninger, unngå skyllemiddel som gjør skjorten myk.
Ikke stryk den før du legger den bort fordi det kan føre til at skjorten får ”gule” flekker eller at fargen endrer seg fra hvit mot gul.  
Skjorta skal ligge for å unngå slitasje på skulderpartiet. Bunadsskjorter er som regel laget av bomull eller lin og angripes ikke av møll.  Møllen spiser derimot silke og silketråd, så silkeskjorten må også oppbevares liggende i skjortepose. 
Fold skjorten godt sammen og legg den i posen, rull igjen åpningen og surr bomullsbåndet rundt, slik at posen er helt tett.

Før bruk: fukt skjorten med vann og stryk den deretter glatt. Bruk gjerne et fuktig bomullsklede mellom strykejern og skjorte for å få ut harde kanter/bretter i stoffet. 

Behandles skjorta riktig vil den være til glede og nytte i mange år, og for flere generasjoner.


Oppbevaring og stell av bunadssko:

Bunadsskoene dine bør alltid luftes og tørkes godt før de legges i skopose. 
Ta gjerne ut innersålen når du lufter skoene. 
Dersom du har sølvspenne på skoen så er det viktig å være klar over at læret i skoene dine inneholder garvesyre som i sin tur kan misfarge sølvet. For å unngå dette kan du legge plastfilm tett rundt hele spennen slik at det ikke kommer luft til, før du legger skoene i posen.
Puss skoene med lær fett og sjekk at hælflikk og andre detaljer er i orden før de settes bort.

Tips til sølvpuss:
Er sølvet begynt å bli mørkt, kan en vaske sølvet.  Bruk en liten myk børste, lunket vann tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann.  Tørk det helt tørt, en hårføner er ypperlig til dette formålet.