Den Orginale Nordhordland barnebunad. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Nordhordland barnebunad

Nordhordland barnebunad

Nordhordlandsbunad er en fellesbetegnelse for bunadene nord i distriktet i Hordaland. Inndelingen stammer fra prestegjeldene tidlig på 1800-tallet da fjorden var veinettet. Man skiller mellom indre og ytre Nordhordland, samt Masfjorden. Barnebunaden er enklere varianter av Nordhordlandsbunaden og man bruker mindre sølv.

Kvinnebunadene fra Nordhordland har delvis en direkte overgang fra folkedrakt til bunad, men var sterkt preget av "Nasjonalen" fra 1900-tallet og hadde derfor få variasjoner. Da Husflidslaget ble startet i 1974 begynte bunadsnemden å dokumentere gamle draktskikker fra 1800-tallet som viste at det hadde vært større varisjoner i de ulike områdene. Dette ville man tilbake til i festbunaden med det røde livet. Noe av det som skiller indre Nordhordland festbunad fra de andre områdene er hodeplagget og bruk av spennestol. Et særtrekk for de indre områdene er at bunaden alltid har bånd på skuldrene.

Mannsklærne i Nordhordland var ute av bruk fra slutten av 1800-tallet til ca.1920. Bunaden tar utgangspunkt i draktskikken på 1800-tallet, men bærer preg av strømningene tidlig på 1900-tallet og de nasjonale normene om hvordan en bunad skulle se ut. Opprinnelig brukte man en rød vest, før man en periode varierte med flere vester utenpå hverandre. Bunaden har i dag en rød vest med et grønt stykke foran som gir illusjon av flere vester. Vesten fra ytre strøk er kantet med ullbånd, mens den indre kun har bånd på lomme og halsskjæring. Masfjordbunad har likhetstrekk med indre områder, men skiller på trøyen. Gutter bruker strikkekofte til bunaden før man går over til vadmelstrøye når man er mer utvokst.

gutt fra kr. 13.300,-*

*Inkl. vest og knebukse. Skjorte, sokker, sokkebånd og sølv kommer i tillegg.

jente FRA KR. 8.150,-*

*Inkl. liv, stakk, bringeduk og belte. Skjorte, forkle og sølv kommer i tillegg.

 

Vi selger også materialpakker til barnebunad.