Den Originale Hitradrakt for herre. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Hitradrakt for herre Se bilde av hele bunaden

Hitradrakt for herre

Hitradrakten er ikke av de eldste bunadene våre. Den ble utarbeidet av en lokal nemd som ble etablert i 1978. Utgangspunktet for bunaden er et bilde Johan Dreier med tittelen «En Mann fra Hitterver med sin kone».

Hitradrakten har tydelige fellestrekk med draktskikken i Sør-Trøndelag på 1800-tallet. Her er det rokokkomoten fra andre halvdel av 1700-tallet som dominerer kvinneklærne i perioden.
På mannsdrakten ser vi mer tydelige impulser fra empirestilen.

Norsk Flid Husfliden Trondheim overtok produksjonen av den flotte Hitradrakten i 2018 fra Helen Karlsen – en av de tre opphavskvinnene bak bunaden.

Her ser vi større innslag av den noe nyere empirestilen, med den tidstypiske ståkragen på både vest og trøye. Trøya er i samme røde ullstoff som på kvinnebunaden. Vesten har vannrette striper på fremstykke og loddrette striper på bakstykke.

Buksa er en knebukse i samme grønne ullstoff som i stakken på kvinnebunaden. Strømpene i hvitt ullgarn med egne flettede strømpebånd.

Skjorta er av samme type som kvinnebunaden, men med enklere broderier for herre.
Det er laget en egen svart filthatt med lav pull og skinnsnor. Det brukes både en liten sølje i skjorta og mansjettknapper. Lommeur med sølvlenke og kniv med sølvbeslag er fine detaljer til den flotte bunaden.
Hitradrakten sys hos Husfliden i Trondheim.